4Chan

4chan

Iedereen die wel eens op het internet zit heeft eens gehoord van 4chan. De beruchte site geeft de gebruikers anonimiteit zodat ze niet kunnen worden getraceerd als ze iets posten. Dit zet mensen in staat om de gekste dingen te uploaden zonder gepakt te worden. De site zelf is het populairste engelstalige internetforum met ongeveer 900 miljoen berichten en maar liefst 7 miljoen bezoekers per dag. Op 1 oktober 2003 werd 4chan opgericht door de 15-jarige Christopher Poole die op de site bekend staat als “Moot”. In 2015 besloot Moot te stoppen met 4chan en hem over te dragen aan Hiroyuki Nishimura, een japanse beheerder van de site 2channel. Hierdoor verlieten veel mensen de site en stapten over naar 8chan die gemaakt was door Fredrick Brennen, Ook wel “Hotwheels” genoemd. Op deze site staat vrijheid van meningsuiting centraal.

Bekende Boards

4chan is een image-board. Het plaatsen van berichten gebeurd in 'Threads'. Hierin kunnen gebruikers anoniem plaatjes plaatsen en deze bespreken of plaatjes gebruiken om een verhaal, ook wel een 'greentext' genoemd. Deze teksten zijn vaak grappige of juiste depressieve gebeurtenissen in het leven van de gebruikers. 4Chan staat er een beetje bekend om dat de forums grof zijn en dat er een hoop zieke mensen de site bezoeken vanwege de anonimiteit. Toch zijn er een hoop 'boards' waar echte politieke discussies worden gehouden. Ook zijn er boards waar je alles vind over geweren, technologie en over de tekenfilms van vroeger. De bekendste boards op 4chan zijn /pol/ en /b/. /pol/ staat helemaal in het teken van de politiek en hier worden dus echte discussies gehouden die soms racistisch zijn. /b/ is het Random board. Deze is 18+, omdat je hier alles op mag posten wat je maar wilt. Hier komen de meeste greentexts en bekende internetmemes vandaan, maar er worden ook de meeste raids voorbereid.

Internetmemes

4chan is de thuis basis van alle grote internet memes die gebruikt worden op sites als 9gag, funnyjunk en Reddit. Er zijn duizenden memes gemaakt op 4chan en ook al waren ze niet allemaal succesvol, de meeste worden nu al jaren gebruikt. Een paar van de bekendste memes zijn:

Pepe
Dit is een groene kikker die allerlei verschillende expressies heeft. De bekendste is zijn droevige blik die gebruikt word op een zielig verhaal aan te tonen.

Know that feel

Dit plaatje wordt gebruikt als je ergens droevig over bent of je iets hebt gedaan waar je veel spijt van hebt. als mensen het met je eens zijn en ze het gevoel kennen zullen ze de versie van het plaatje posten waar twee karakters op staan om steun te bieden.

Trollface

Een van de oudste en bekendste memes van 4chan. De meme is inmiddels een beetje aan het afsterven, maar op 9gag wordt hij nog best vaak gebruikt. Als je iemand “Trollt” op het internet probeer je iemand boos te maken door heel dom te reageren of om ze gewoon in de maling te nemen.

Lolcats

De bekendste meme op het internet is bekend geworden via 4chan. Hun besloten kattenplaatjes zo aan te passen met grappige teksten en deze zo onderling te delen. Threads werden gemaakt om deze plaatjes te verspreiden en al snel kende het hele internet er van en begonnen ze hetzelfde te doen. Toen 4chan hier achter kwam stopte ze ermee en besloten ze iets nieuws te bedenken.

Pedobear

Origineel was deze beer japans en bedoeld om de veiligheid op de bouwplaats te laten zien. Nu wordt hij gebruikt om de moderators op 4chan duidelijk te maken dat er een pedofiel actief is op een thread en dat ze deze gelijk kunnen verbannen. De meme verspreide net als de andere over het internet en wordt vaak verkeerd gebruikt.

Terug naar overzicht